נר יום טוב להאיר את הדרך לתימנים
דף הבית >> מחסן >> נר יום טוב להאיר את הדרך לתימנים
חג למתן תורה, כז אייר, תשע  ·  11 מאי 2010 · 47 דקות : 11MB | 59MB  
הרב מאיר צימרוט
חג מתן תורה, כז אייר, תשע
קריאת התורה, כל פרשת שלח לך - הרב יהודה גמליאל שליט"א
להאזנה הקש על כפתור הקול

באדיבות האתר 
 

  חדשות  
נר יום טוב להאיר את הדרך

לאחרונה התפרסמו כתבות בעתונות הישראלית על המאבק העתיק, שיצא לאור עם הספר "נר יום טוב" למו"ר נשיא הישיבה, הרה"ג יצחק רצאבי שליט"א.

לא


הרב יצחק רצאבי. צילום: עוזי ברק
רבנים תימנים מורדים במנהיגות הגר"ע יוסף

ספר חדש קורא תיגר על שלטונו הבלעדי של הגר"ע יוסף במנהגי עדות המזרח. רבנים בעדה התימנית מבקשים לשמר את מנהגיהם, ומאשימים את הגר"ע בכוונה להמשיך את הניסיון להשכיח את מורשתם

ליאור הלפרין, כתב בחדרי חרדים
תאריך: 23/10/2008 8:55:00


רבנים תימנים מהשורה הראשונה קוראים תיגר על מנהיגותו ההלכתית של הגר"ע יוסף. בספר חדש הרבנים יוצאים נגד הפרויקט החשוב ביותר מבחינת הרב עובדיה: ניסיונו לחייב את כל בני עדות המזרח להתאחד תחת שיטתו ההלכתית, ולוותר על מנהגים שהביאו איתם מארצות מוצאם. כך מדווח העיתונאי אבישי בן חיים ב'מעריב'.

בספר 'נר יום טוב' יוצא הרב יצחק רצאבי, מחשובי רבני העדה התימנית, נגד הרב עובדיה יוסף ומנסה לקעקע את בסיס שיטתו ההלכתית. לפי הרב עובדיה, בארץ ישראל כל בני עדות המזרח צריכים לקבל עליהם באופן עקרוני את פסיקות ה'שולחן ערוך'.‬ בסיום הספר מצטרפים לעמדתו של הרב רצאבי עוד שניים מחשובי הרבנים התימנים: הרב פינחס קורח והרב עזריה בסיס, רבה הראשי של ראש־העין.

הספר מתמקד במחלוקת בין עמדת חלק מהרבנים התימנים, לפיה אין לברך על הדלקת נרות ביום טוב, לבין עמדת הרב עובדיה הטוען כי חובה לברך, אולם למעשה נוגע בשורש העימות ומביע עמדה ברורה, לפיה "לא צדקו האומרים שבארץ ישראל כולם צריכים לנהוג כדעת מרן הבית יוסף‭."‬

הרב רצאבי, שלפני הבחירות האחרונות, כשקרא להצביע ש"ס, כונה בביטאון התנועה "יום ליום‭:"‬ "הגאון מגדולי רבני תימן ומהמנהיגים המובילים בקרב יוצאי תימן‭,"‬ מצטט כינויי כבוד נוספים שחלק לו הרב עובדיה ותוהה: "תמהני שכבוד התורה אצלו הוא רק למי שמסכים לדבריו"‭.

 

שער הספר החדש

"נפלו עשרות שגיאות"


בספר מתפלמס הרב ראצבי עם הרב עובדיה לאורך עמודים ארוכים, קובע שבדברי הרב עובדיה "נפלו עשרות שגיאות" וחולק על העובדה ש"פוסק הדור" של הציבור הספרדי מנסה לפסוק גם לתימנים: "פלא כיצד רב שאינו בקי במנהגי התימנים, חכמיהם וספריהם מכניס עצמו להורות להם היפך מנהגי אבותיהם‭."‬ לסיום, הרב רצאבי אף מוסיף המלצה: "ואיזהו חכם המכיר את מקומו והשמח בחלקו, שלא יפסוק הלכות אלא לעדתו‭...‬ בענייני האשכנזים אין להם להתערב, כי אינם מבינים בהם. והוא הדין לתימנים‭."‬

וכאמור, הרב רצאבי אינו היחיד שחולק על עובדיה. במכתב מיוחד שמתפרסם בספר כותב הרב עזריה בסיס, רבה הראשי של ראש־העין: "ותמהני על הגרע"י (הגאון הרב עובדיה יוסף) שכתב לחייב בני תימן לברך על נר יום טוב ‭...‬ ולא רק בעניין יום טוב נטה קו לבטל מנהגינו אלא קרא בחיל לבטל כל המנהגים‭...‬ מה ראה על ככה ומה הגיע אליו לבטל מסורת ומנהגי תימן‭."‬

הרב בסיס קורא לתימנים לשמר את מנהגיהם, ומשתמש בסיסמתו המוכרת של הגר"ע יוסף: "ומכל מקום עתה צריך להחזיר עטרה ליושנה‭."‬ גם הרב קורח, מבכירי רבני העדה התימנית, משיב לאלו שישאלו כיצד הם מעזים לצאת נגד הרב עובדיה, שאפילו בספר זה זוכה לתוארי כבוד מופלגים, וכותב: "הציבור טוען עלינו: עד מתי אתם מחשים ונאלמים וכרחל לפני גוזזיה נאלמה. ואם כן, גם להעלות על הכתב ראיות ומקורות פסיקותינו מנועים אנו? אתמהא‭."‬ הרב קורח גם קובל על מצבם של התימנים בארץ, ואומר: "נעשינו לשק מזומן לחבטות‭."‬

הספר נחתם בדברים של הרב רצאבי על כך שבזמן עליית התימנים לארץ "פתחו מדריכי הקיבוצים החילוניים ומפלגות השמאל בציד נשמות‭,"‬ אותו הוא מכנה "אינקביזיציה, רצח תרבותי ודתי‭."‬ הוא ממשיך ומתייחס לדרישה הדתית דווקא מבית מדרשו של הרב עובדיה, שהתימנים יוותרו על מנהגיהם, כהמשך לניסיון החילוני להשכיח מהתימנים את מורשתם: "הניחו לנר לדלוק, ולהוסיף בשלהבת. הכי אף אתם שומרי תורה וצוות תלמידי חכמים העוסקים בש"ס ופוסקים בימים ובלילות תשלימו חלילה את מלאכת החילוניים, הזדים והפריצים, להכרית שם ושארית מגולת תימן‭...‬ לכל הפחות שבו ואל תעשו עדיף. מה פשענו, מה חטאנו כי דלקתם אחרינו ומי הוא זה שבא לרדותנו בתוך ביתנו‭."‬

 


מגמה חדשה

הספר החדש הינו חלק ממגמה כוללת שמתפשטת בציבורים נרחבים ביהדות הספרדית. יהדות מרוקו אף היא התעוררה לאחרונה, ונשמעים קולות רבים הקוראים לציבור בני התורה המרוקאי לחזור למורשת אבותיו ולשמר את כל המנהגים בהם נהגו במרוקו מאות שנים לפני הופעת השולחן ערוך.

בני תורה רבים החלו ללכת בעקבות הלכותיו של הגר"ש משאש זצ"ל, רבה של ירושלים, שחלק במקרים רבים על הגר"ע יוסף, ועמד כחומת מגן על כל מנהגי יהדות מרוקו. ספריו "שמש ומגן", "תבואות שמש", ועוד, הפכו לנפוצים בספריות רבות, ויצאו במהדורות חדשות.

כמו כן התחברו כמה וכמה סידורים הקוראים תיגר בגלוי על הלכותיו של הגר"ע יוסף, במה שנוגע למנהגי יהדות מרוקו. ביניהם הוצאת "דרכי אבות" שהביאה בסידור את כל מנהגי יהדות מרוקו, וקראה לציבור המרוקאי לחזור לשורשים, ועוד.

הספר "דברי שלום ואמת" של הרב שלמה טולדינו מירושלים, היה הנחשון שקיבץ לספר אחד את כל מנהגי יהדות מרוקו המתנגשים עם פסיקותיו של הגר"ע יוסף ביביע אומר וביתר ספריו. הרב טולדינו אסף למעלה משבעים הלכות ע"פ סדר הספר ילקוט יוסף, והוכיח בבהירות וברהיטות כי בני מרוקו צריכים לשמור על מנהגיהם, זאת גם לדעת השולחן ערוך - שבהקדמתו כתב כי לא בא לבטל מנהגים שנהגו בהם קודם הופעת השולחן ערוך.

בספר הופרכו כליל הטענות השונות המופיעות בספרי ההלכה של הגר"ע יוסף, ביניהם הטענה כי יש דמיון רב בהלכה בין יהדות מרוקו לאשכנזים, וכי מנהגי יהדות מרוקו מתנגשים במקרים רבים עם השו"ע, והטענה כי הלכות רבות שנהגו במרוקו נבעו ממיעוט התורה שם, ומהשפעות של מבקרים אשכזים.

הספר הספיק לצאת גם במהדורה שניה, ועורר הדים רבים בציבור. הספר החדש של הרב ראצבי מצטרף אליו, ויחד הם מעוררים חשש כבד בלב עסקני ש"ס, שפוחדים מתוצאות פוליטיות של המהלכים האלה. למרות שכוונתם של מחברי הספרים היא הלכתית נטו, קיים חשש סביר כי מנהיגותו של הגר"ע יוסף תתערער, ועל כן עושים עסקני ש"ס מאמצים עילאיים בחוברות תורניות ובמוסף התורני של יום ליום "עונג שבת", לחזור שוב ושוב על המנטרה כי על כל העדות לקבל את פסק ההלכה של השו"ע, ולזנוח את המנהגים הקדומים.
 

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
+ שלח משוב